fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Burgery z… buraka! :)

 

 

W czasie weekendu majowego mieliśmy gości, a że była tzw. wolna chata to wszelkie menuuu leżało w naszej gestii 😛 Jako, że ja mięsa nie jem już z 15 lat to nie wyobrażam sobie, żebym miała kiedyś klepać kotlety bo goście przyjdą 😉 No i co? No i wymyśliliśmy fajny zestaw dań absolutnie bezmięsnych 🙂 Była zupa-krem z pomidorów, gulasz z batatów i ziemniaków z… czekoladą (takie danie indyjskie chyba), falafele, sałatki, makaronowe muszelki ze szpinakiem i dynią, rogaliki szpinakowe z ciasta francuskiego no i na ‚zapchanie’ burger z buraków. Buraki nie są tutaj bardzo wyczuwalne w smaku, natomiast w wyglądzie całość może zmylić niejednego konesera 😛 Będąc w grudniu we Wrocławiu mój A. zamówił sobie takiego w restauracji wegańskiej, do której go zaciągnęłam i do teraz nie wyszedł ze zdziwienia, że mu tak smakowało ;)) Nasz przepis znaleźliśmy w książce Wegan nerd (i właściwie połowa przepisów przez nas użytych pochodzi właśnie z tej książki:) Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu (wzięliśmy brązowy, ale może być też biały)
  • 2 buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostre papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej
  • bułki do podania
  • (opcjonalnie – wybrany sos)

 

 

Przygotowanie:

  • ugotuj ryż
  • buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę
  • dodaj ostudzony ryż i zacznij wyrabiać masę ręką
  • cebulę zblenduj na nieduże kawałki (lub drobno posiekaj)
  • na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i dodaj wszystkie przyprawy, smaż około 3 minut
  • dodaj przyprawy i cebulę do reszty składników
  • dosyp podprażony na suchej patelni słonecznik i sezam
  • wsyp odpowiednią ilość bułki tartej – masa musi być zwarta, żeby lepienie burgerów nie sprawiało trudności
  • dodaj do masy 2 łyżki oleju (np.rzepakowy)
  • dopraw solą i pieprzem do smaku
  • odstaw na 10 min, sprawdź czy gęstość jest ok i zacznij formować burgery
  • Smaż na złoto z obu stron lub piecz w piekarniku – 20min w 180*C (w połowie pieczenia przerzuć na drugą stronę).
  • podaj z wybranymi dodatkami (posiekana cebula/ogórki kiszone/kiełki/sos itd.)

Tak wyglądały nasze 🙂

 

 

 

Dajcie znać jak smakowało 😉

Pozdrawiam!

 

11 komentarzy

Skomentuj mag Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *