fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Frytki z batatów i carpaccio z… buraka :)

 

Dzisiaj znowu kulinarnie 🙂
Frytki uwielbiam, nie wiem czy wiecie, ale kiedyś potrafiłam robić sobie frytki nawet trzy razy w tygodniu (robić w sensie ‚wrzucać gotowe do piekarnika’;) Ale, że od dłuższego czasu ich unikam i jem bardzo rzadko (średnio się po nich czuję) to pomyślałam, że wypróbuję coś innego – jakiś czas temu zaszalałam i zrobiłam frytki z batatów. Tak długo już sobie te zdjęcia leżały, że już chyba pora najwyższa na nie:) Bo w sumie to trochę się rozmiłowałam w takich frytkach, są szybkie do zrobienia, pyszne i do tego najwyraźniej lekkostrawne bo jednak nie ma tego nieprzyjemnego ciążenia w żołądku jak po zwykłych frytkach. Ostatnio przygotowałam je dosłownie w 10minut (+oczywiście 20min w piekarniku).

 

A jak zrobić takie frytki z batatów?
  • umyj bataty, obierz ze skóry i pokrój w równe paski,
  • (opcjonalnie – możesz przez 20min moczyć je w chłodnej wodzie, pozbędą się nadmiaru skrobii i będą bardziej chrupkie po upieczeniu)
  • obtocz frytki w skrobi kukurydzianej (nada chrupkości, podpatrzone na amerykańskich blogach:P),
  • polej odrobiną oleju rzepakowego, posyp przyprawami (np. pieprzem i ostrą papryką) i porządnie przemieszaj, żeby wszystkie frytki były równo pokryte,
  • wstaw do piekarnika na ok.20min w 200*C (rozłożone tak, żeby), koniecznie z termoobiegiem, raz o tym zapomniałam i były miękkie 😉

Gotowe!:))
Ja zdecydowanie wypróbuję jeszcze kilka różnych opcji przyprawowych 😀

 

 

Polecam też wypróbować carpaccio z buraka 😀 Wystarczy gotowane buraki z Lidla pokroić w ładne plasterki, posypać kozim serem i dodać rukoli. Całkiem smacznie ;)) Nawet dla kogoś kto normalnie za burakami nie przepada (czyli ja).

 

Pozdrawiam!

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *