Frytki z batatów i carpaccio z… buraka :)
Dzisiaj znowu kulinarnie 🙂
Frytki uwielbiam, nie wiem czy wiecie, ale kiedyś potrafiłam robić sobie frytki nawet trzy razy w tygodniu (robić w sensie ‚wrzucać gotowe do piekarnika’;) Ale, że od dłuższego czasu ich unikam i jem bardzo rzadko (średnio się po nich czuję) to pomyślałam, że wypróbuję coś innego – jakiś czas temu zaszalałam i zrobiłam frytki z batatów. Tak długo już sobie te zdjęcia leżały, że już chyba pora najwyższa na nie:) Bo w sumie to trochę się rozmiłowałam w takich frytkach, są szybkie do zrobienia, pyszne i do tego najwyraźniej lekkostrawne bo jednak nie ma tego nieprzyjemnego ciążenia w żołądku jak po zwykłych frytkach. Ostatnio przygotowałam je dosłownie w 10minut (+oczywiście 20min w piekarniku).
Frytki uwielbiam, nie wiem czy wiecie, ale kiedyś potrafiłam robić sobie frytki nawet trzy razy w tygodniu (robić w sensie ‚wrzucać gotowe do piekarnika’;) Ale, że od dłuższego czasu ich unikam i jem bardzo rzadko (średnio się po nich czuję) to pomyślałam, że wypróbuję coś innego – jakiś czas temu zaszalałam i zrobiłam frytki z batatów. Tak długo już sobie te zdjęcia leżały, że już chyba pora najwyższa na nie:) Bo w sumie to trochę się rozmiłowałam w takich frytkach, są szybkie do zrobienia, pyszne i do tego najwyraźniej lekkostrawne bo jednak nie ma tego nieprzyjemnego ciążenia w żołądku jak po zwykłych frytkach. Ostatnio przygotowałam je dosłownie w 10minut (+oczywiście 20min w piekarniku).
A jak zrobić takie frytki z batatów?
- umyj bataty, obierz ze skóry i pokrój w równe paski,
- (opcjonalnie – możesz przez 20min moczyć je w chłodnej wodzie, pozbędą się nadmiaru skrobii i będą bardziej chrupkie po upieczeniu)
- obtocz frytki w skrobi kukurydzianej (nada chrupkości, podpatrzone na amerykańskich blogach:P),
- polej odrobiną oleju rzepakowego, posyp przyprawami (np. pieprzem i ostrą papryką) i porządnie przemieszaj, żeby wszystkie frytki były równo pokryte,
- wstaw do piekarnika na ok.20min w 200*C (rozłożone tak, żeby), koniecznie z termoobiegiem, raz o tym zapomniałam i były miękkie 😉
Gotowe!:))
Ja zdecydowanie wypróbuję jeszcze kilka różnych opcji przyprawowych 😀
Polecam też wypróbować carpaccio z buraka 😀 Wystarczy gotowane buraki z Lidla pokroić w ładne plasterki, posypać kozim serem i dodać rukoli. Całkiem smacznie ;)) Nawet dla kogoś kto normalnie za burakami nie przepada (czyli ja).
Pozdrawiam!
11 komentarzy
Emilia B
Frytki z batatów uwielbiam 🙂
speckledfawn
robisz je w ten sam sposób czy może masz jeszcze jakieś 'triki', żeby były chrupiące? :))) I jakich przypraw używasz? 😀
Anna Zaro Floratropicana
Chyba na bataty a la frytka się skuszę. Fajnie mogą wyglądać na talerzu w wersji różnokolorowej np fioletowe i pomarańczowe. Podawałaś je z jakimś sosem czy polecasz chrupać sucharki?
speckledfawn
ja akurat wciągam z keczupem 😉 ale słyszałam, że np. sos czosnkowy fajnie pasuje.
Małgorzata Kijowska
uwielbiam frytki z batatów, bardziej nawet niż z ziemniaków 🙂
speckledfawn
ja też od kiedy spróbowałam ;P
Anonimowy
Mój chłopak uwielbia frytki z batatów. Czasami zwyczajmnie mieszam oprócz batatów zwykłe ziemniaki, marchekę, pietruszkę i wszytsko razem do piekarnika. Sos czosnkowy obowiązkowo 🙂
speckledfawn
o! super pomysł 😀 zdecydowanie wypróbuję :)))
Nagrodzka Art
Musze koniecznie u siebie przetestować! 🙂
mako
Wygląda nieżle 🙂 – chyba się skuszę 🙂
http://dreams-come-true11.blog.pl/
Uwielbiam bataty, ostatni raz je sobie zrobiłam w piątek. Mój sposób na nie – przyprawiam je słodką papryką, rozmarynem i do tego dodaję olej kokosowy. Piekę w piekarniku około 20 minut, w 200 stopniach. Polecam bataty, są bardzo zdrowe i mają odpowiednie wartości odżywcze. pozdrawiam