fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Nadziewane batatowe łódki

 

Dzisiaj przepis, który ostatnio wykombinowałam 🙂 Oczywiście przepisów na nadziewane bataty jest mnóstwo, więc mój to taka wersja zmiksowana 🙂 W zasadzie nawrzucałam wszystkiego co lubię i akurat miałam pod ręką ;)) Na szczęście wyszło 😛

 

Składniki:
  • batat
  • mrożony, rozdrobniony szpinak
  • żółty ser do starcia
  • bazylia (ok.2 łyżki)
  • oregano (ok.1 łyżka)
  • ostra papryka (1/2 łyżeczki)
  • pieprz, sól.

 

 Przygotowanie:
  • umyj batata, nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika na godzinę w 180*C (w połowie pieczenia obrócić). Po tym czasie batat powinien być miękki.
  • w międzyczasie na patelnię wrzuć szpinak (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ok.8 ‚kulek’), dodaj przyprawy i wymieszaj. Zetrzyj trochę sera, niech się rozpuści.
  • przekrój batata na pół i wyjmij widelcem wnętrze uważając by nie uszkodzić skórki.
  • dodaj wnętrze batata do szpinaku i dokładnie wymieszaj.

 

  •  dokładnie wypełnij skórki gotowym farszem.
  • posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika na 20min w 180*C.

 

Pozdrawiam!:))

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *