
Nadziewane batatowe łódki
Dzisiaj przepis, który ostatnio wykombinowałam 🙂 Oczywiście przepisów na nadziewane bataty jest mnóstwo, więc mój to taka wersja zmiksowana 🙂 W zasadzie nawrzucałam wszystkiego co lubię i akurat miałam pod ręką ;)) Na szczęście wyszło 😛
Składniki:
- batat
- mrożony, rozdrobniony szpinak
- żółty ser do starcia
- bazylia (ok.2 łyżki)
- oregano (ok.1 łyżka)
- ostra papryka (1/2 łyżeczki)
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
- umyj batata, nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika na godzinę w 180*C (w połowie pieczenia obrócić). Po tym czasie batat powinien być miękki.
- w międzyczasie na patelnię wrzuć szpinak (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ok.8 ‚kulek’), dodaj przyprawy i wymieszaj. Zetrzyj trochę sera, niech się rozpuści.
- przekrój batata na pół i wyjmij widelcem wnętrze uważając by nie uszkodzić skórki.
- dodaj wnętrze batata do szpinaku i dokładnie wymieszaj.
- dokładnie wypełnij skórki gotowym farszem.
- posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika na 20min w 180*C.
Pozdrawiam!:))


One Comment
Hannas Decoupage
Fajny przepis i dobrze, że bez mięsa – bo coś dla mnie. Chętnie wypróbuję 🙂