fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Pasztet z… marchewki :)

 

 

Poprzedni pasztet (z cukinii) cieszył się bardzo dużym powodzeniem 🙂 Dzisiaj kolejny, jeszcze oryginalniejszy, bo z marchewki 😀 A do tego, moim zdaniem, jeszcze smaczniejszy :)) Trafiłam na niego w magazynie „Wege przewodnik”.

Składniki:

  • 800g marchewek
  • 2 cebule
  • 40g pestek dyni lub słonecznika
  • 4 jajka
  • 6 ząbków czosnku
  • 60g kaszy manny (ok.2/3 szkl)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

 Przygotowanie:

  • marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miseczki,
  • drobno posiekaj cebulę i czosnek – wrzuć na patelnię i podsmaż.
  • do marchewek dorzuć cebulę, czosnek, kaszę mannę, przyprawy i jajka – wszystko dokładnie zblenduj,
  • do ciasta wrzuć pestki dyni i słonecznika, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub olejem do pieczenia,
  • wierzch posyp odrobiną pestek,
  • piecz w 180*C przez godzinę.
ciasto w formie jeszcze przed pieczeniem

 

 

Dajcie znać czy smakowało :))

Pozdrawiam!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *