
Pasztet z… marchewki :)
Poprzedni pasztet (z cukinii) cieszył się bardzo dużym powodzeniem 🙂 Dzisiaj kolejny, jeszcze oryginalniejszy, bo z marchewki 😀 A do tego, moim zdaniem, jeszcze smaczniejszy :)) Trafiłam na niego w magazynie „Wege przewodnik”.
Składniki:
- 800g marchewek
- 2 cebule
- 40g pestek dyni lub słonecznika
- 4 jajka
- 6 ząbków czosnku
- 60g kaszy manny (ok.2/3 szkl)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miseczki,
- drobno posiekaj cebulę i czosnek – wrzuć na patelnię i podsmaż.
- do marchewek dorzuć cebulę, czosnek, kaszę mannę, przyprawy i jajka – wszystko dokładnie zblenduj,
- do ciasta wrzuć pestki dyni i słonecznika, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub olejem do pieczenia,
- wierzch posyp odrobiną pestek,
- piecz w 180*C przez godzinę.
ciasto w formie jeszcze przed pieczeniem |
Dajcie znać czy smakowało :))
Pozdrawiam!


5 komentarzy
Time for Panda
I już wiem co zrobić z nadmiarem marchewki! Na pewno spróbuję 😉
speckledfawn
super 🙂 jest pyszne, więc na pewno będziesz zadowolona 😉
anua
zbieram się do pasztetów warzywnych już ho-ho 🙂 może w końcu zrobię marchewkowy? Wydaje się być łatwy w przygotowaniu, składniki też proste 😉 Dzięki za inspirację!
Anonimowy
Czym bezglutenowym mozna zastapic kasze manna?
speckledfawn
kasza jaglana albo kasza kukurydziana powinny się sprawdzić 🙂