fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Zupa-krem z dyni dla opornych :)

 

 

Zgodnie z zapowiedzią, po wydrążeniu dyń, dzisiaj pokazuję co z całym tym miąższem można fajnego zrobić :)) A mianowicie bardzo łatwa w przygotowaniu zupa dyniowa, pikantna, rozgrzewająca i po prostu przepyszna!
Potrzebne będą:
  • woda [2l]
  • dynia [ok. 50dag samego miąższu]
  • ziemniaki  [3szt.](średnie)
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • cebula [2szt.] (średnie)
  • kostka smakowa [1szt.] (warzywna, polecam ‚Kogucik’)
  • masło [2 łyżki] (do smażenia cebulki)
  • natka pietruszki (posiekana)
  • sól (lub/i wegeta)
  • pieprz (do smaku) 
  • ostra papryka (do smaku) 
  • przyprawa w płynie do zup  (tj. maggi, do smaku)
Gotujemy 2 l wody i wrzucamy kostkę warzywną. Dodajemy obrane i
pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz pokrojoną dynię. Gotujemy na wolnym ogniu.W międzyczasie cebulkę siekamy i wrzucamy na roztopione masło, smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Dodajemy cebulkę do zupy.Na koniec dodajemy przecier, przyprawy i większą część natki pietruszki.Zupa powinna się gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki i dynia zmiękną.

Następnie miksujemy zupę blenderem. Jeśli będzie za gęsta, można dodać przegotowanej wody.

Zupę można podać z grzankami, mi osobiście tak smakuje najbardziej 🙂
A na deserek kruszaniec babci ;P
I to się nazywa jesień! 😀
Smacznego!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *