fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Cukiniowe tagliatelle ze szparagami – pożegnanie sezonu :(

Uwielbiam zielone szparagi 😀 I uwielbiam cukinię 😉 Któregoś razu patrząc tak na te moje dwa przysmaki, zaczęłam kombinować jakby je tu połączyć na jednym talerzu i w końcu wymyśliłam tagliatelle (makaron w formie szerokich paseczków) z cukinii z kawałkami szparagów i świeżymi pomidorkami 🙂 Coś pysznego! Niestety zdążyłam przygotować te danie tylko trzy razy, bo oto właśnie kończy mi się sezon szparagowy :/ Gdzieniegdzie jeszcze da się znaleźć zielone pęczki tych pyszności i jeśli Wam się uda koniecznie wypróbujcie ten szybki i prosty przepis :))

Składniki:

 

  • jedna lub dwie cukinie (w zależności od tego ile chcemy ‚makaronu’),
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pomidorki koktajlowe (jeśli uda się znaleźć – pomidorki truskawkowe).
  • przyprawy: suszone pomidory, oregano, bazylia, pieprz, sól.

 

Przygotowanie:

 

  • Cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Zrób z niej makaron przy użyciu obieraczki – ‚obieraj’ całą cukinię, aż zostanie sam środek, możesz go pokroić w kosteczkę i również dodać do dania.
  • Na
    rozgrzanej patelni podsmaż paseczki cukinii i cukinię w kosteczce, posyp pieprzem, solą, bazylią i oregano.
  • W międzyczasie przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj.
  • Drobno pokrój kilka suszonych pomidorów (wg uznania) i dorzuć na patelnię – delikatnie podsmażone staną się wręcz słodkie 🙂
  • Gotowe szparagi wrzuć do cukinii, wymieszaj wszystko i podawaj ze świeżo pokrojonymi pomidorkami. Smacznego! 🙂

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *