
Cukiniowe tagliatelle ze szparagami – pożegnanie sezonu :(

Uwielbiam zielone szparagi 😀 I uwielbiam cukinię 😉 Któregoś razu patrząc tak na te moje dwa przysmaki, zaczęłam kombinować jakby je tu połączyć na jednym talerzu i w końcu wymyśliłam tagliatelle (makaron w formie szerokich paseczków) z cukinii z kawałkami szparagów i świeżymi pomidorkami 🙂 Coś pysznego! Niestety zdążyłam przygotować te danie tylko trzy razy, bo oto właśnie kończy mi się sezon szparagowy :/ Gdzieniegdzie jeszcze da się znaleźć zielone pęczki tych pyszności i jeśli Wam się uda koniecznie wypróbujcie ten szybki i prosty przepis :))
Składniki:
- jedna lub dwie cukinie (w zależności od tego ile chcemy ‚makaronu’),
- pęczek zielonych szparagów,
- pomidorki koktajlowe (jeśli uda się znaleźć – pomidorki truskawkowe).
- przyprawy: suszone pomidory, oregano, bazylia, pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Zrób z niej makaron przy użyciu obieraczki – ‚obieraj’ całą cukinię, aż zostanie sam środek, możesz go pokroić w kosteczkę i również dodać do dania.
- Na
rozgrzanej patelni podsmaż paseczki cukinii i cukinię w kosteczce, posyp pieprzem, solą, bazylią i oregano. - W międzyczasie przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj.
- Drobno pokrój kilka suszonych pomidorów (wg uznania) i dorzuć na patelnię – delikatnie podsmażone staną się wręcz słodkie 🙂
- Gotowe szparagi wrzuć do cukinii, wymieszaj wszystko i podawaj ze świeżo pokrojonymi pomidorkami. Smacznego! 🙂


9 komentarzy
Iwona Siekierska
Też lubię taki cukiniowy "makaron". Często robię go na pikantnie, z sosem pomidorowym 🙂 Pyszotka!
speckledfawn
ten sposób muszę jeszcze wypróbować, akurat mam cukinię w lodówce 😀
NewEnglandBlog.pl
Wygląda obłędnie i same pyszności. Lecę po zakupy i dzisiaj wykorzystam Twój przepis.
speckledfawn
smacznego 😉
Sowia Wola
Bardzo ciekawy przepis, fajnie wygląda 🙂
speckledfawn
dzięki! 🙂 fajnie też smakuje 😀
Magda /how she makes it
Tego jeszcze nie znałam! To musi być mega smaczne! Zapisuję!
speckledfawn
tak, jest super 😀 zawsze zamiast szparagów można dodać coś innego i wtedy mamy przed sobą caaały długi sezon cukiniowy ;P
slowkaniemieckie.pl
Bardzo ciekawy przepis. Własnie w moim ogródku rośnie cukinia i szukam przepisów na nią. Chetnie z tego skorzystam.