
Włoska zupa-krem Al Pomodoro
- ok.1-1,5kg pomidorów (lub więcej, ta ilość wystarczy na jakieś 6 dużych porcji) lub 3,4 puszki pomidorów,
- pół dużej cebuli,
- 6 ząbków czosnku,
- kostka bulionu warzywnego,
- 7 suszonych pomidorów,
- tymianek,
- pieprz,
- sól,
- szczypiorek,
- żółty ser.
- pokrój cebulę i czosnek w kostkę, rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż je kilka minut,
- w innym garnku zagotuj wodę (ok.litr) i wrzuć kostkę bulionu warzywnego, niech bulion chwilę się gotuje, przelej do garnka z podsmażonym czosnkiem i cebulą, zostaw na małym ogniu,
- w garnku po bulionie zagotuj wodę, wytnij z pomidorów gniazda i wrzucaj je po kilka sztuk do sparzenia, zdejmuj skórkę, potnij w kostkę i wrzucaj do bulionu / prostsza alternatywa – do gotującego się bulionu wrzuć 3 lub 4 puszki pomidorów,
- dodaj przyprawy – odrobina tymianku, sól, pieprz, suszone pomidory,
- zagotuj i trzymaj na ogniu przez jakieś 10min.
- zblenduj zupę, dodaj garść startego żółtego sera, który zagęści zupę,
- po zblendowaniu zupa powinna być jeszcze raz zagotowana.
- podawaj posypane startym serem i pietruszką.
Pycha! 🙂
Pozdrawiam!:))
P.S. Przypominam jeszcze o trwającym świątecznym link party z nagrodami 🙂 TUTAJ
Można dodawać również wpisy z ubiegłych lat. Zapraszam!:)


8 komentarzy
Shauni
Wygląda pysznie. Muszę spróbować. 🙂
speckledfawn
Koniecznie 🙂 genialna jest 😉
Agata Hogata
Kasia zaadoptuj mnie pls 😉 jestem pod wielkim wrażeniem Twoich talentów
speckledfawn
ta zupencja to akurat nie moja, ale dziękuję ;D I dzięki za odwiedziny!:)
Na Zdrowie!
Uwielbiam zupy! A pomidorowe szczególnie – nigdy nie próbowałam dodawać suszonych pomidorów i muszę wykorzystać ten patent 🙂
piotr binkowski
kolejny przepis do przetestowania;)
Anna Pak
Bardzo lubię zupę krem pomidorowy:)
Julia Laszuk
Nie lubię zup pomidorowych, jednak ta przypadła mi do gustu. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/