
Wegetariańska tortilla – szybko i prosto :)
Na wstępie zaznaczę, że nie zdążyłam zrobić lepszych i bardziej ”wymyślnych” zdjęć bo tortille za szybko zniknęły w tajemniczych okolicznościach ;)) I o dziwo również zagorzały mięsożerca stwierdził, że bardzo dobre i ”jest zaskoczony” 😛
Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a jednocześnie można do niego użyć w zasadzie wszystkiego co akurat mamy pod ręką.
Składniki:
- Placki tortille
- dwie cukinie
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona papryka
- wybrany sos pomidorowy (ja użyłam sosu z ziołami prowansalskimi)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- żółty ser
Jak to zrobić:
Cukinie obieramy i używając obieraczki robimy cienkie paseczki zostawiając środek z pestkami.
Paprykę kroimy na cienkie paseczki.
Na patelni podsmażamy zmiażdżony czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, ok. 5min.
Do tego dorzucamy paprykę, paseczki cukinii i odsączoną fasolę.
Wszystko smażymy od czasu do czasu mieszając aż cukinia będzie ładnie zarumieniona.
Dosypujemy przyprawy wedle uznania: ja dałam ostrą paprykę, pieprz i chili (dość dużo, żeby było pikantne).
Każdą tortillę napełniamy mieszanką z patelni, dorzucając trochę startego żółtego sera i ciasno zwijamy w rulonik.
Każdy rulonik układamy jeden przy drugim w posmarowanym wcześniej olejem naczyniu żaroodpornym.
Gotowe już tortille polewamy sosem pomidorowym i ścieramy na całość trochę sera.
Pieczemy w piekarniku w 200*C przez ok. 20min (aż sos i ser na wierzchu stworzą przyrumienioną skorupkę:)
Smacznego! 🙂

