
Zupa krem z buraka – super szybka!
Masz 15 minut na wrzucenie wszystkiego do gara, żeby zrobić zupę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie 😉
Składniki:
- 2,3 buraki pieczone z Lidla
- 1 czerwona cebula
- 1 gruszka lub jabłko
- 3 ząbki czosnku
- bulion warzywny w kostce, zagotowany w takiej ilości wody, żeby przykryć buraki
- pieprz, sól, ostra papryka
Przygotowanie:
- w garnku zagotuj bulion warzywny,
- posiekaj cebulę i czosnek, pokrój jabłko,
- wrzuć wszystkie składniki do bulionu, zostaw na wolnym ogniu aż jabłko będzie miękkie (zazwyczaj zostawiam po prostu na tak długo ile akurat mam czasu),
- zblenduj – gotowe!
- do podania możesz dodać śmietanę, natkę pietruszki, podprażone płatki migdałów, pestki dyni czy też słonecznika.
To jeden z najszybszych przepisów w moich zbiorach 😉 Wracam do niego dość często, bo, o ile zwykle nie lubię smaku buraka, to te z Lidla są tak delikatne, że cała zupa ma bardzo przyjemny smaczek 🙂 Z czystym sumieniem mogę polecić nawet tym, którzy za burakami nie przepadają ;))
Pozdrawiam!


4 komentarze
Centrum Pożyczek 360
Świetny przepis. Wygląda bardzo smakowicie i – co chyba najważniejsze – przygotowanie nie zajmuje wiele czasu 🙂 Dzięki
Elzbieta Wolinska
Nigdy nie miałam odwagi kupić te gotowe pieczone ziemniaki 😀 Przepis smakowicie wygląda ale chyba wolałabym upiec własne 😉
Anonimowy
Super przepis. Burak jedno z lepszych warzyw ��
Choca Loca
zawsze kupuję buraki gotowane, próbowałam kilka razy piec w domu, ale soku całe morze i kuchnia wyglądała jakby grasował w niej seryjny morderca 🙂 nie ma nic złego w drodze na skróty.