fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Zupa krem z buraka – super szybka!

 

Masz 15 minut na wrzucenie wszystkiego do gara, żeby zrobić zupę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie 😉

Składniki:

  • 2,3 buraki pieczone z Lidla
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gruszka lub jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny w kostce, zagotowany w takiej ilości wody, żeby przykryć buraki
  • pieprz, sól, ostra papryka

 Przygotowanie:

  • w garnku zagotuj bulion warzywny,
  • posiekaj cebulę i czosnek, pokrój jabłko,
  • wrzuć wszystkie składniki do bulionu, zostaw na wolnym ogniu aż jabłko będzie miękkie (zazwyczaj zostawiam po prostu na tak długo ile akurat mam czasu),
  • zblenduj – gotowe!
  • do podania możesz dodać śmietanę, natkę pietruszki, podprażone płatki migdałów, pestki dyni czy też słonecznika.

 

To jeden z najszybszych przepisów w moich zbiorach 😉 Wracam do niego dość często, bo, o ile zwykle nie lubię smaku buraka, to te z Lidla są tak delikatne, że cała zupa ma bardzo przyjemny smaczek 🙂 Z czystym sumieniem mogę polecić nawet tym, którzy za burakami nie przepadają ;))
Pozdrawiam!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *