fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Omlet z cukinią – pyszny!

Dzisiaj dla odmiany będzie przepis 😉 Zajadamy się tym daniem regularnie – to prosty i szybki do zrobienia omlet z plasterkami cukinii, ale równie dobrze można zastąpić je czymkolwiek innym. Zazwyczaj dodaję jeszcze ugotowane zielone szparagi na boku tak do podgryzania 🙂

Składniki:

 

  • 4-5 jajek
  • pół małej cukinii,
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, rozmaryn, czosnek, suszone pomidory.
  • opcjonalnie szparagi jako dodatek.

 

Przygotowanie:

 

  • Cukinię dokładnie umyj i pokrój na dość grube plasterki. Na rozgrzanej patelni (na której później przygotujesz omlet) ułóż cukinię i podsmaż na złocisty kolor z obu stron – ułóż plasterki tak, żeby na siebie nie nachodziły.
  • Podczas gdy cukinia się smaży, w odpowiednim naczyniu dobrze wymieszaj jajka i wszystkie przyprawy.
  • Zalej plasterki cukinii mieszanką jajek i smaż omlet na małym ogniu. Najlepiej pod przykrywką – dzięki temu również góra ładnie się zetnie.
  • Regularnie zerkaj pod krawędź omleta, żeby nie przypalił się od spodu. Kiedy góra się zetnie możesz przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to szeroką drewnianą szpatułką, wsuwam ją pod sam środek omleta i szybkim ruchem przerzucam) lub zostawić pod przykryciem, aż będziesz zadowolona z efektu 🙂 W ten sposób góra będzie bledsza niż dół, ale w niczym to nie przeszkadza 😉
  • I to wszystko 🙂 Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie 🙂

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *