fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Lasagne wegetariańska z cukinią i bakłażanem

 

 

Dzisiaj kolejny z uwielbianych przeze mnie przepisów :)) Lasagne jest dość łatwa do zrobienia i nie zajmuje aż tak dużo czasu, jedyny pracochłonny element to obsmażanie cukinii i bakłażana, reszta robi się jednocześnie i w zasadzie bezobsługowo 😉
Przepis znalazłam tutaj.
Potrzebne będą:
  • 2 małe cukinie albo 1 średnia
  • 1 bakłażan (chociaż robiłam też bez niego)
  • 1 puszka posiekanych pomidorów (albo 2 w zależności od wielkości waszego naczynia do zapiekania)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • bazylia, rozmaryn, ostra papryka, chilli, oregano, sól, pieprz
  • 12 płatów Lasagne
  • żółty ser do starcia
  • 2-3 kulki Mozzarelli
  • olej
Ja robię to w następującej kolejności:
– kroję cukinie i bakłażan (cukinia w talarki, bakłażan w płaskie płaty), zostawiam na chwilę posypując solą,
– wstawiam wodę i przygotowuję płaty lasagne, wrzucam po 3-4,
– podczas gdy płaty same się robią [;)] rozgrzewam olej na patelni i podsmażam cukinie i bakłażana z obu stron, (chwilę to trwa, więc w międzyczasie oczywiście wymieniam płaty w wodzie),
– kiedy wszystko już podsmażone, na rozgrzaną od cukinii patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę i startą marchewkę, chwilę podsmażam i dorzucam puszkę pomidorów i wszystkie przyprawy ”na oko” – lubię pikantne smaki, więc zawsze używam sporej ilości ziół i ostrej papryki,
– po jakichś 20min. sos będzie gotowy,
– w naczyniu układam warstwy na zmianę: najpierw płaty lasagne, sos, bakłażan, cukinia, starty żółty ser i pokrojony mozzarella, na to znowu płaty i tak dalej. Ostatnią warstwą będą płaty posmarowane sosem i posypane startym serem. Czasami dodaję też dobrej jakości ketchup (bo jakby ktoś jeszcze nie wiedział ketchup jest zdrowszy od pomidorów!:D).
– do piekarnika na 20min w 180*C
Lasagne najlepiej smakuje po odstaniu, łatwiej ją też kroić. Usłyszałam nawet, że jest jeszcze lepsza następnego dnia 🙂 A do tego lekka i zdrowa ;))
 Na koniec zdjęcie na ”domowym” talerzu ;P
Smacznego!

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *