
Zupa-krem z zielonych szparagów

Dawno nie było u mnie nic z działu ‚gotujemy’, a że zajadam się szparagami, to chętnie podzielę się przepisem, który znalazłam na Jadłonomii 🙂 Jest bardzo szybki, smaczny, a do tego wygląda genialnie 😀
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- pół cukinii,
- pół cebuli,
- bulion warzywny,
- łyżka płatków drożdżowych,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Szparagi potnij na kawałki (oczywiście bez twardych końcówek), cukinię obierz i potnij w talarki. Cebulę posiekaj.
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż wszystkie składniki przez jakieś 10min.
- W osobnym garnku zagotuj bulion, po czym powoli przelej go do garnka ze szparagami.
- Zblenduj, dodaj przyprawy do smaku i gotowe!:)
- Do podania ugotowałam kilka główek szparagów i podprażyłam słonecznik (lubię sobie pochrupać przy jedzeniu zupy;))
Pozdrawiam!

