
Cannelloni ze szpinakiem – pycha! :D

No cóż, nie da się ukryć, ostatnio mam fazę na makarony 😛 Lasagne, zapiekanki z makaronem i teraz to – włoskie cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym 😀 Zachwytom nad nim nie było końca, więc najwyraźniej całkiem dobrze wyszło ;)) Czasu też aż tak dużo nie potrzeba, a gdyby wziąć gotowy sos pomidorowy to już w ogóle chwila i jest obiad 🙂
Przepis wzięłam z linka powyżej. Niestety, z braku odpowiedniego naczynia, moje cannelloni nie stało jak na zdjęciu źródłowym, a leżało ;))
Składniki:
- 12 rurek cannelloni
- 1 mozarella, pokrojona na plasterki
- parmezan
Farsz
- 250g mrożonego szpinaku (albo po prostu na oko, żeby wystarczyło do wszystkich rurek)
- 500g sera ricotta
- starty parmezan
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- ½ łyżeczka soli
- czarny pieprz
- trochę ostrej papryki w proszku do smaku
Sos pomidorowy
- 700g passaty pomidorowej
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- bazylia/oregano (na oko, dość dużo)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- czarny pieprz
- ciecierzyca ze słoika – opcjonalnie.
PRZYGOTOWANIE
Nagrzej piekarnik do 200C.
Sos pomidorowy
Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj kilka minut.
Dodaj pozostałe składniki sosu.
Zostaw sos na niskim ogniu do momentu skończenia farszu.
Dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj kilka minut.
Dodaj pozostałe składniki sosu.
Zostaw sos na niskim ogniu do momentu skończenia farszu.
Farsz
odmroź szpinak w mikrofali i odlej wodę, która się pojawi.
w misce wymieszaj szpinak i pozostałe składniki farszu, dodaj przypraw do smaku.
w misce wymieszaj szpinak i pozostałe składniki farszu, dodaj przypraw do smaku.
Złożenie w całość
rurek cannelloni nie trzeba gotować.
dno wybranego naczynia pokryj grubą warstwą sosu (zostaw trochę do polania).
każdą rurkę napełnij farszem i ułóż/postaw w sosie. Ja napełniałam rurki po prostu wciskając je w farsz, kilka takich ”dziabnięć” i farsz od dołu dochodził do samej góry rurki.
wszystkie rurki polej resztą sosu, dołóż mozzarellę i posyp resztą sera.
piecz w piekarniku przez ok.30min albo do czasu aż ser się ładnie zarumieni.
odczekaj kilka minut przed podaniem.
dno wybranego naczynia pokryj grubą warstwą sosu (zostaw trochę do polania).
każdą rurkę napełnij farszem i ułóż/postaw w sosie. Ja napełniałam rurki po prostu wciskając je w farsz, kilka takich ”dziabnięć” i farsz od dołu dochodził do samej góry rurki.
wszystkie rurki polej resztą sosu, dołóż mozzarellę i posyp resztą sera.
piecz w piekarniku przez ok.30min albo do czasu aż ser się ładnie zarumieni.
odczekaj kilka minut przed podaniem.
Gotowe! 🙂
Smacznego 😉
Pozdrawiam serdecznie!


5 komentarzy
Anna Jeżmańska
Wygląda obłędnie!
Kreo Vita
Ależ przepysznie to wygląda, a smakuje z pewnością jeszcze lepiej:)
mowa sztuki
Zjadłabym 🙂
Anonimowy
Przyciąganie na bloga nie swoim zdjęciem to trochę słaby pomysł. Szkoda. Wchodziłam tu z dużą nadzieją.
speckledfawn
źródło zdjęcia jest podane, a przepis dokładnie ten sam co tam, o czym napisałam w poście – w moim przypadku nie miałam po prostu naczynia,w którym mogłabym rurki postawić i tyle 🙂