fbpx
DIY i Rękodzieło,  glina i modelina

Słodka obudowa na telefon DIY – instrukcja

 

Witajcie!:) Dzisiaj zaleję Was słodyczą ;P czekoladową słodyczą o! 🙂
Ostatnia moja obudowa (kwiatowa) bardzo Wam się spodobała, więc ciekawa jestem czy ta ją przebije czy może jeszcze nie 😉

 

 

Tym razem mój telefon został pokryty gęstą mleczną czekoladą, do której poprzyklejały się różne słodkości ;)) Wbrew pozorom taka obudowa wcale nie jest trudna do zrobienia!

 

 

Tak jak poprzednio zaopatrzyłam się w przezroczystą obudowę na mój telefon – tym razem giętką, żeby nie było problemu z założeniem kiedy już będzie usztywniona modeliną.

 

 

Najpierw zrobiłam pojedynczo każde z widocznych słodkości – ciastko, pączka, pieguska, rożka i muffinkę.
Rożek – działałam wg.tego tutorialu.
Muffinka – ten tutorial do pierwszej minuty (pokazuje jak zrobić dół muffinki), góra to brązowa modelina, a czerwona posypka to modelina pokrojona nożykiem w takie nieregularne kawałki.
Ciasteczko piegusek – tutaj
Ciasteczko kwiatek – wymieszałam brązową i czarną modelinę tak, żeby wyszedł mi ciemny brąz, ukulałam z niego pięć jednakowej wielkości kuleczek, które położyłam jedna przy drugiej i po prostu je do ciebie delikatnie przycisnęłam 🙂
Pączek – rysunek poniżej

 

Kolorowa posypka – zrobiłam z różnych kolorów cieniutkie paseczki modeliny, które po upieczeniu w piekarniku pocięłam na maleńkie kawałeczki.
Miniaturowe pomarańcze i inne owoce – to pałeczki modeliny, które można kupić na allegro (1 zł za patyczek a nawet mniej) i po prostu się ucina na takie właśnie ‚plastry’ jak na mojej obudowie:)
Znalezione obrazy dla zapytania allegro modelina pałeczki

 

Brązowa polewa to klej do pistoletu na gorąco, który w takim właśnie kolorze można kupić. Ja akurat zamówiłam na allegro, miałam nadzieję, że kolor to będzie taka bardziej gorzka czekolada, niestety wygląda raczej jak mleczna ;P

 

 

Kiedy już miałam wszystkie elementy gotowe, odrysowałam na papierze do pieczenia (ważne, żeby to był właśnie taki papier! Od innego nie da się odkleić kleju na gorąco) obudowę i wycięłam (również otwór na aparat).  Na tym papierze powoli robiłam na dole spływającą czekoladę, a później przeszłam w górę – pokrywałam kawałek klejem i szybko wciskałam ciastko/rożka czy co tam sobie akurat wymyśliłam. Jeśli byłam wystarczająco szybka, udało mi się jeszcze walnąć posypkę i lekko wcisnąć, jeśli klej był już zbyt twardy i nie łapał, przyklejałam wiórki pojedynczo Kropelką.
Na koniec całość polakierowałam – zwróćcie tylko uwagę, że żeby Piegusek i rożek wyglądały realistycznie polakierowałam na nich tylko czekoladę.

 

 

Kiedy wszystko wyschło delikatnie odkleiłam całość od papieru do pieczenia i przykleiłam Kropelką do przezroczystej obudowy. Tadaaam! 😀

 

I co myślicie? Kwiaty czy jednak czekolada? 🙂 Dodam jeszcze, że zostały mi jeszcze dwie obudowy 😛 Pomysły już mam ;))

Pozdrawiam!

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *