
Paella z warzywami wg. hiszpańskiego przepisu

Zazwyczaj rozsmakowuję się w kuchni włoskiej, uwielbiam bazylię, oregano i wszystkie makarony, które się z nimi łączą 😀 (i bruschette i caprese i o mamuniu wszystko! :D). Natomiast z kuchnią hiszpańską niewiele miałam wspólnego, sporo w niej mięs, szynek i innych takich, a tego to ja nie jem 🙂 Dopiero na urlopie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowałam gazpacho i właśnie paelli, która to bardzo mi zasmakowała 🙂 Na tyle nawet, że po powrocie kupiłam sobie specjalną patelnię i poszukałam oryginalnego hiszpańskiego przepisu (z hispanico.pl).
oryginalna pealla w Sevilli |
Na poniższej grafice znajdziecie listę składników – warzywa, których użyjecie są właściwie dowolne, po prostu co lubicie to dodajcie. Natomiast ilość przypraw takich jak kurkuma i obie papryki również dozuję ‚na oko’, bardzo lubię kurkumę, więc posypuję całość dosyć obficie, obie papryki w proszku to mniej więcej łyżeczka z każdej.
Przygotowanie
- wybrane warzywa pokrój w kosteczkę, na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa, aż będą ładnie zrumienione,
- posyp warzywa przyprawami – ostrą i słodką papryką , pieprzem i solą.
- na patelnię wsyp 400g ryżu i podsmażaj wszystko ciągle mieszając, aż ryż się przyrumieni, w niedużym garnku przygotuj już sobie 1,5l bulionu warzywnego.
- na patelnię wlej delikatnie większość bulionu (tyle ile się zmieści) i mieszaj całość, aż ryż wchłonie bulion. Dolewaj, aż zużyjesz cały bulion. Posyp całość kurkumą i dodaj kilka pręcików szafranu.
- nagrzej piekarnik do 180*C i wstaw paelle na 10minut. Na górze zrobi się delikatna skorupka, a pod spodem będzie idealnie przygotowany ryż z warzywami 🙂 Dorzuć jeszcze na wierzch trochę pomidorków koktajlowych i gotowe 🙂
Już teraz wiem, że to będzie jeden z popularniejszych u mnie przepisów tej jesieni i zimy 🙂 Fajnie rozgrzewa i zdecydowanie paellę można też zaliczyć do tzw. comfort food. Coś wspaniałego! ;D
Pozdrawiam!:)


25 komentarzy
czerwona filiżanka
fajne takie danie jednogarnkowe, zapisuję przepis do wypróbowania, jak mi sie dieta skończy
speckledfawn
używając brązowego ryżu można by te danie jak najbardziej przemycać w czasie diety 😛 (chociaż muszę jeszcze sprawdzić czy taki ryż się nadaje ;))
Mynio
Lubię kiedy gotowanie polega na wrzuceniu składników do jednego garnka 🙂
speckledfawn
jeden garnek to duży plus 🙂 jednak minusem jest, że trzeba nad tym stać i ciągle mieszać 😛
Agnieszka Krawczyk
Potrawa idealna dla mnie, wypróbuję. Bardzo lubię takie smaki, wszystkie składniki mi odpowiadają, cieszy mnie kurkuma. 🙂
Potrawa wygląda cudownie. Pozdrawiam cieplutko. 🙂
speckledfawn
Dziękuję i wzajemnie! :))
Dekolo
Mega wygląda. Kuchnia hiszpańska jest dla mnie bardzo ciekawa 🙂
speckledfawn
ja niewiele dla siebie w niej znajduję, ale akurat paella jest genialna
ladymamma.pl
Pyszności! <3 Mam ślinotok, że tak to określę…;P
speckledfawn
no to mi się udało 😛
Bookendorfina Izabela Pycio
Przepis, który bardzo chętnie wypróbuję, i to może w najbliższych dniach. Smaki, które będą odpowiadać całej rodzinie, zwłaszcza nuta kurkumy. 🙂
Dominika Legenza
Hiszpania chyba tym zaraża
Też po wakacjach pragnę przyrządzać własną paele i juz czaje się na patelnie ! Dzieki za przepis. Na pewno skorzystam
speckledfawn
ja raz zrobiłam na zwykłej patelni, drugi raz już na tej specjalnej – jest o wiele wygodniej 🙂
Emilia Teofila Nowak
Uwielbiam! To po prostu idealne jedzenie dla mnie, a przepis – zaskakująco prosty. Dzięki za inspirację do kolejnych obiadów!
InstytutDesignu
mniam…. mam już pomysł na jutrzejszy obiad 🙂
Super dzieciaczki
Bardzo lubię te danie i nawet moja córka za nim przepada.
Katarzyna Paplińska
Smakowicie wygląda, szkoda że moje dzieciaczki nie lubią gotowanych warzyw… A mi tak trudno skusić się by 2 obiady gotować…
Kastines
Uwielbiam hiszpańską kuchnie *.* Na zdjęciach Twoja paella wygląda naprawdę smakowicie:D Aż ślinka cieknie… Chyba już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad! 😀
speckledfawn
Cieszę się! 🙂
moniowiec
Muszę kiedyś zrobić taką paelę, bo uwielbiam takie jednogarnkowe potrawy.
Bookendorfina Izabela Pycio
Właśnie takie pomysły ostatnio chętnie zbieram, dla urozmaicenia i podtrzymania wakacyjnych nut. 🙂
anieszkaczytaclubi
Uwielbiam takie dania. Są tanie, treściwe i szybkie w przygotowaniu
Pani Podróżnik
kuchnię hiszpańską bardzo lubię, do paelli na ogół dodaję krewetki wg mnie fajnie wzbogacają smak 🙂
speckledfawn
Mąż sobie zamawiał z owocami morza, ale ponieważ ja takich rzeczy nie jem to niestety musi się zadowolić warzywami ;P
Viola
Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. 😉