fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Pomysł na obiad – muszle ze szpinakiem i dynią

 

Przepis niesamowicie prosty i generalnie z tych ”na szybko” 🙂 Wydębiłam go od brata mojej mamy, który to jest rodzinnym kandydatem do programu Master Chef 😛 Muszelki ze szpinakiem w tej wersji tak zasmakowały mojemu A, że przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę, że ”by sobie zjadł”.

Składniki:

  • makaron muszle – dalsze proporcje podane dla 12szt.
  • 40dag dyni (lub więcej – zależy ile muszelek chcesz zrobić)
  • tyle samo szpinaku
  • ser mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml mleka (ja daję orzechowe)
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • muszle wrzucić do osolonego wrzątku na 4 min, odcedzić,
  • na patelnię wrzucić szpinak, dynię, drobno posiekany czosnek i przyprawy, dusić aż odparuje,
  • wlać mleko i gotować do całkowitego odparowania,
  • jeśli zostały jakieś większe grudki dyni zmiażdżyć je widelcem i wymieszać całość,
  • łyżeczką nakładać farsz do muszli,
  • w każdą muszlę włożyć trochę sera mozzarella, posypać bazylią,
  • zapiekać w piekarniku przez 20min nagrzanym do 200*C.
  • udekorować świeżymi listkami bazylii 🙂

 

Smacznego! ;))

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *