
Pomysł na obiad – muszle ze szpinakiem i dynią
Przepis niesamowicie prosty i generalnie z tych ”na szybko” 🙂 Wydębiłam go od brata mojej mamy, który to jest rodzinnym kandydatem do programu Master Chef 😛 Muszelki ze szpinakiem w tej wersji tak zasmakowały mojemu A, że przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę, że ”by sobie zjadł”.
Składniki:
- makaron muszle – dalsze proporcje podane dla 12szt.
- 40dag dyni (lub więcej – zależy ile muszelek chcesz zrobić)
- tyle samo szpinaku
- ser mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 200ml mleka (ja daję orzechowe)
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- muszle wrzucić do osolonego wrzątku na 4 min, odcedzić,
- na patelnię wrzucić szpinak, dynię, drobno posiekany czosnek i przyprawy, dusić aż odparuje,
- wlać mleko i gotować do całkowitego odparowania,
- jeśli zostały jakieś większe grudki dyni zmiażdżyć je widelcem i wymieszać całość,
- łyżeczką nakładać farsz do muszli,
- w każdą muszlę włożyć trochę sera mozzarella, posypać bazylią,
- zapiekać w piekarniku przez 20min nagrzanym do 200*C.
- udekorować świeżymi listkami bazylii 🙂
Smacznego! ;))


7 komentarzy
Ma J.
Wyglądają pysznie 🙂
speckledfawn
bo rzeczywiście są ;P polecam spróbować 🙂
Homoturisticus
O, lubię takie wynalazki! Szybkie i proste w wykonaniu 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi
Chętnie wypróbuję, bo zapowiada się niesamowicie smakowicie 🙂
Z naciskiem na szczęście
Wyglądają przepysznie ! Koniecznie muszę je zrobić 🙂
speckledfawn
jak najbardziej 😉
Holly Lu
Ja robię je z serkiem śmietankowym i szpinakiem. Pyszne są.