
Pyszne brownie z… fasoli!
Z gotowaniem radzę sobie całkiem nieźle, tak mi się przynajmniej wydaje. Natomiast pieczenie słodkości? Tu już nie jest tak wesoło, dlatego też zawsze szukam przepisów prostych, szybkich, nieskomplikowanych, żeby zminimalizować prawdopodobieństwo porażki 😉 Ten przepis spełnia wszystkie te wymagania, a dodatkowo bardzo fajnie smakuje, wbrew pozorom te brownie wcale nie jest gorzkie ani nie ma smaku fasoli! 🙂
Brownie z fasoli – składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 2 banany,
- 150g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego – nierafinowany, tłoczony na zimno. Najzdrowszy 😉 )
- opcjonalnie dodatki – drobno pokrojone orzechy włoskie, drylowane wiśnie lub cokolwiek innego!
Brownie z fasoli – wykonanie
- Czerwoną fasolę wyłóż na sitko, odsącz i opłucz,
- Całą fasolę włóż do miski, dodaj banany i zblenduj na gładką masę,
- Dodaj resztę składników i wymieszaj całość łyżką (w tym miejscu dorzuć też swoje wybrane dodatki do ciasta)
- Przelej masę do keksówki – moja miała ok.25cm, ale brownie będzie równie ładnie wyglądać upieczone w szerokiej, niskiej blasze,
- Piecz w 180*C przez około godzinę – w przypadku tego ciasta patyczek nigdy nie będzie całkowicie suchy (brownie jest wilgotne w środku z czekoladową skorupką na wierzchu), więc dla pewności możesz potrzymać ciasto trochę dłużej przykrywając je po godzinie papierem do pieczenia, żeby nie spalić z wierzchu.
- Po ostygnięciu możesz udekorować polewą czekoladową, pokrojonymi orzechami i wiśniami.
- Smacznego! 🙂
Jeśli chcesz wypróbować kilka innych sprawdzonych przepisów, to zapraszam poniżej:
Świąteczne ciasteczka czekoladowe – bardzo łatwe!
Crumble truskawkowe, czyli owoce pod kruszonką
Przepis mojej babci na prawdziwe PĄCZKI
Pyszne czekoladowe ciasto z wiśniami
Pozdrawiam!


14 komentarzy
ews
Jestem ciekawa tego smaku 😀
Agnieszka
Wygląda genialnie 🙂
SpeckledFawn
i tak też smakuje 🙂
klaudia j
o już słyszałam właśnie, że z fasoli można dobre ciasto upiec 🙂 muszę natomiast przyznać, że jeszcze nie miałam okazji tego wypróbować 🙂
SpeckledFawn
Ja chciałabym spróbować zrobić jeszcze jakieś inne ciasta na bazie fasoli, jest słodko, ale zdecydowanie zdrowiej niż tradycyjne wypieki 🙂
klaudia j
o już słyszałam właśnie, że z fasoli można dobre ciasto upiec 🙂 muszę natomiast przyznać, że jeszcze nie miałam okazji tego wypróbować 🙂 a szkoda 🙂
Gosia B
Mocno mnie zaintrygowałaś muszę koniecznie sprónować.
Kwadrans dla Ciebie
Nigdy nie jadłam brownie z fasoli. Muszę przyznać, że wygląda obłędnie 🙂
Justyna
o jacie… wygląda obłędnie! Ja dziś zajadam się makowym z mąki żytniej – testuję przed świętami 😉
SpeckledFawn
Czasami żałuję, że nie lubię maku, te wszystkie makowce są takie świąteczne 😉
Bożena
Jak lubię fasole, tak w tej postaci nie umiem jej zdzierżyć… za to mój M. uwielbia.
SpeckledFawn
Ale przecież jej w ogóle w tym nie czuć 😛 ja z kolei nie cierpię smaku fasoli, ale ponieważ jest zdrowa to przemycam ją sobie właśnie w taki sposób 🤣
Marlena H.
O tym cieście słyszałam wielokrotnie. Widziałam też filmiki na YT jak je przygotować. I choć fasolę lubię, to zastanawiałam się czy mimo wszystko i tak fasola nie będzie w słodkim wyczuwalna. Teraz jak patrzę na Twój wypiek, to mam ochotę wypróbować upiec takie cudeńko 🙂
Ewa
Bardzo fajny pomysł, zrobię na niedzielę 🙂