
Pasztet z cukinii
Dla każdego kto w sezonie ma tyle cukinii, że je ją na śniadanie, obiad i kolację każdy przepis z jej użyciem jest na wagę złota 😉 Oprócz pysznych placków i lasagne pokusiłam się w tym tygodniu o zrobienie pasztetu z cukinii :)) Przepis jest całkiem prosty, więc obyło się tym razem bez dramatów. To co przeczytacie poniżej to wariacja przepisu ze strony Agnieszki Maciąg.
Składniki:
- 1kg młodej cukinii
- pęczek natki pietruszki – wedle uznania
- 2 marchewki
- 1 cebula
- słodka papryka
- ostra papryka
- bazylia, oregano
- liście laurowe (opcjonalne)
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2/3szkl bułki tartej
- 2/3szkl kaszy manny
- trochę oliwy z oliwek do polania
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach razem ze skórką, posyp solą i zostaw w durszlaku, żeby wyciekły soki,
- drobno posiekaj cebulę, marchewki obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach – wrzuć na patelnię i podsmażaj,
- na patelnię dodaj zmiażdżony czosnek i smaż aż całość będzie zarumieniona,
- dobrze wyciśnij cukinię i przełóż do miski,
- do cukinii dodaj podsmażone marchewki, cebulę oraz pozostałe przyprawy (przyprawy wedle uznania), bułkę tartą i kaszę mannę,
- wbij 4 całe jajka,
- wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub olejem do pieczenia,
- na wierzchu ułóż kilka liści laurowych,
- polej delikatnie oliwą,
- piecz przez 1h w temp. 200*C.
Smacznego!:)


14 komentarzy
Magda /how she makes it
Ale fantastyczny przepis! Zapisuję!
speckledfawn
polecam 🙂 dzięki za odwiedziny ;))
chwilotrwaj
A jak z kalorycznością tego? Mój M na diecie na każdym kroku liczy kalorie
speckledfawn
jeszcze nie potrafię powiedzieć (mojego to z kolei muszę pilnować z tą kalorycznością bo dieta mu średnio idzie), jakby nie patrzeć są tu głównie marchewki i cukinia, ale chcę przesłać ten przepis do naszej dietetyczki 🙂 jak już odpowie to na pewno dam znać 🙂
Justyna Kosieradzka
Bardzo fajny pomysł na zagospodarowanie cukinii. Mam już dosyć leczo, więc będzie jak znalazł 🙂
speckledfawn
znalazłam jeszcze przepis na gofry z cukinii, ale jakoś nie wyszły :/
Hannas Decoupage
Kradnę przepis, bo potrawa wyglada przepysznie, a cukinie bardzo lubię.
speckledfawn
podziel się proszę wrażeniami 😉
Ewa W
jeszcze nigdy nie robiłam żadnego pasztetu …aż wstyd 😛
speckledfawn
oj tam 😛 ten też dopiero mój pierwszy :))
Anonimowy
Uwielbiam to
Avrea
Natka !
Pierwszy raz słyszę o pasztecie z cukinii 😀
Ciekawa propozycja na przepyszne danie.
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Maja Maniawska
Czym mozna zastąpić kasze mannę i w jakich proporcjach?
speckledfawn
niestety nie próbowałam z inną kaszą, manna ma to do siebie, że ładnie skleja całość. Myślę, że kasza jaglana mogła by się nadać, też jest drobna, użyłabym podobnych proporcji 🙂