fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Pasztet z cukinii

 

Dla każdego kto w sezonie ma tyle cukinii, że je ją na śniadanie, obiad i kolację każdy przepis z jej użyciem jest na wagę złota 😉 Oprócz pysznych placków i lasagne pokusiłam się w tym tygodniu o zrobienie pasztetu z cukinii :)) Przepis jest całkiem prosty, więc obyło się tym razem bez dramatów. To co przeczytacie poniżej to wariacja przepisu ze strony Agnieszki Maciąg.

Składniki:

  • 1kg młodej cukinii
  • pęczek natki pietruszki – wedle uznania
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • bazylia, oregano
  • liście laurowe (opcjonalne)
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3szkl bułki tartej
  • 2/3szkl kaszy manny
  • trochę oliwy z oliwek do polania
  • sól, pieprz.

 Przygotowanie:

  • cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach razem ze skórką, posyp solą i zostaw w durszlaku, żeby wyciekły soki,
  • drobno posiekaj cebulę, marchewki obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach – wrzuć na patelnię i podsmażaj,
  • na patelnię dodaj zmiażdżony czosnek i smaż aż całość będzie zarumieniona,
  • dobrze wyciśnij cukinię i przełóż do miski,
  • do cukinii dodaj podsmażone marchewki, cebulę oraz pozostałe przyprawy (przyprawy wedle uznania), bułkę tartą i kaszę mannę,
  • wbij 4 całe jajka,
  • wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub olejem do pieczenia,
  • na wierzchu ułóż kilka liści laurowych,
  • polej delikatnie oliwą,
  • piecz przez 1h w temp. 200*C.

 

 

 

Smacznego!:)

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *