gotowanie,  Lifestyle

Zupa krem z kalafiora i orzechów

Będąc ponad miesiąc temu na obiedzie w bardzo oryginalnej restauracji (stara chata w głębi lasu), zjadłam bardzo niepowtarzalną zupę 🙂 Nie przepadam za smakiem kalafiora, wiecie, takiego do niedzielnego obiadku – po prostu ugotowany i nic więcej. Dla mnie jest zdecydowanie zbyt mdły i bez smaku. Dlatego też kiedy właściciel restauracji zaproponował mi zupę kalafiorową, to grzecznie podziękowałam 😉 Ostatecznie jednak dałam się namówić, bo podobno ”w ogóle nie czuć kalafiora, jest bardziej orzechowa”. I rzeczywiście, kalafiora nie czułam, zupa była orzechowa, lekko pikantna, pyszna 🙂 Niedużo czasu minęło zanim zaczęłam szukać jakiegoś przepisu, który dałby podobny efekt 🙂 Większość zup kalafiorowych jakie znalazłam orzechy miała tylko jako przybranie do podania, ale z kilku innych zrobiłam swoją wersję i wyszło fajnie!:D
Poniżej znajdziecie efekty moich kombinacji 🙂

Składniki:

 

  • jeden średni kalafior,
  • jeden ziemniak,
  • jedna cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100g orzechów włoskich + kilka do podania,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, kurkuma.

 

Przygotowanie:

 

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku,
  • Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki,
  • Do garnka z cebulą wlej 1l wody, zagotuj i wrzuć kostkę bulionu warzywnego,
  • Dorzuć kalafiora i ziemniaka, gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie,
  • Dodaj przyprawy do smaku (ja lubię zupy dość pikantne, więc dodałam dość dużo papryki i pieprzu) i wciśnij sok z połowy cytryny.
  • Dodaj orzechy i zblenduj całość na gładki krem, jeśli jest za gęsto dolej odrobinkę wody,
  • Do podania posiekaj drobno pozostałe orzechy, możesz też posypać zupę delikatnie ostrą papryką.
  • Smacznego!:)

 

Pozdrawiam!:)

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *