
Zupa krem z kalafiora i orzechów

Będąc ponad miesiąc temu na obiedzie w bardzo oryginalnej restauracji (stara chata w głębi lasu), zjadłam bardzo niepowtarzalną zupę 🙂 Nie przepadam za smakiem kalafiora, wiecie, takiego do niedzielnego obiadku – po prostu ugotowany i nic więcej. Dla mnie jest zdecydowanie zbyt mdły i bez smaku. Dlatego też kiedy właściciel restauracji zaproponował mi zupę kalafiorową, to grzecznie podziękowałam 😉 Ostatecznie jednak dałam się namówić, bo podobno ”w ogóle nie czuć kalafiora, jest bardziej orzechowa”. I rzeczywiście, kalafiora nie czułam, zupa była orzechowa, lekko pikantna, pyszna 🙂 Niedużo czasu minęło zanim zaczęłam szukać jakiegoś przepisu, który dałby podobny efekt 🙂 Większość zup kalafiorowych jakie znalazłam orzechy miała tylko jako przybranie do podania, ale z kilku innych zrobiłam swoją wersję i wyszło fajnie!:D
Poniżej znajdziecie efekty moich kombinacji 🙂
Składniki:
- jeden średni kalafior,
- jeden ziemniak,
- jedna cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100g orzechów włoskich + kilka do podania,
- 1l bulionu warzywnego,
- 1 cytryna,
- przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, kurkuma.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku,
- Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki,
- Do garnka z cebulą wlej 1l wody, zagotuj i wrzuć kostkę bulionu warzywnego,
- Dorzuć kalafiora i ziemniaka, gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie,
- Dodaj przyprawy do smaku (ja lubię zupy dość pikantne, więc dodałam dość dużo papryki i pieprzu) i wciśnij sok z połowy cytryny.
- Dodaj orzechy i zblenduj całość na gładki krem, jeśli jest za gęsto dolej odrobinkę wody,
- Do podania posiekaj drobno pozostałe orzechy, możesz też posypać zupę delikatnie ostrą papryką.
- Smacznego!:)
Pozdrawiam!:)


24 komentarze
Olga
Narobilas mi ochoty na kalafiora 🙂
speckledfawn
bardzo się cieszę ;D
Iga i Kamila Pierzchała
Wygląda bosko!!
speckledfawn
dzięki 😉
Aneta - zycieipodroze
W takiej wersji zapewne zupa jest przepyszna i oryginalna. To zapewne rozkosz dla podniebienia. Już same cudne zdjęcia, po prostu piękne, zachęcają aby skosztować. 🙂
speckledfawn
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Pozostaje tylko wypróbować przepis ;))
Aneta - zycieipodroze
Zapewne to uczynię, gdyż mam na nią ogromną ochotę. Zupy uwielbiam i to pod każdą postacią, a każda taka propozycja jak Twoja jest warta wypróbowania. 🙂
czerwona filiżanka
Bardzo łądne zdjęcia, do wpisu. Co do zup to niestety mimo prób wielu jakoś mi nie wychodzą ;/
speckledfawn
ta jest naprawdę łatwa 🙂 Ja też kiedyś w ogóle nie potrafiłam zup przyrządzać 🙂
Pani Podróżnik
Brzmi pysznie i wygląda super. Niby proste danie, a takie wykwintne 🙂
Patrycja
Ciekawe połączenie smakowe i jakie piękne zdjęcia 🙂
speckledfawn
dziękuję! 🙂
Super dzieciaczki
Przypomniałaś mi, że w tym roku jeszcze nie jadłam orzechów.
Rozkminy Tiny
O kurczę! Nie pomyślałam o takim zestawieniu smakowym, a to musi smakować cudnie i tak jesiennie 🙂 Może znajdę chwilę na pichcenie 🙂
Paulina Kwiatkowska
Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, a może być pyszna.
Kathy Leonia
przepięknie podana i jeszcze lepiej smakująca:)
Grafy w Podróży
Naprawdę dzięki za ten przepis, krem z kalafiora często u nas gości, chętnie spróbuję w wersji z orzechami. Czuję się zaintrygowany.
Bookendorfina Izabela Pycio
Nabrałam wielkiej ochoty na skosztowanie takiej zupy, przepis chętnie wykorzystam. 🙂
Plastika
Ależ klimatyczne zdjęcia 🙂 A przepis też wydaje się super
Passion Piece
Uwielbiam kalafior, ale zazwyczaj jem go jako dodatek do ziemniaków. Zupy kremu z dodatkiem orzechów nie miałam jeszcze okazji spróbować, a po prostu kocham tego typu zupy. 🙂
blogierka
Cytryna?? Muszę tak spróbować! 😀
Sylwia R
Oj, wyglada smakowicie 🙂 z checia bym zrobila sama lub wpadla na obiad :p
Olfa
Ostatnio mam jakas fazę na kalafior, więc chętnie wykorzystam przepis 🙂
Honorata
W życiu bym nie wpadła na takie połączenie.