
Burgery z… buraka! :)
W czasie weekendu majowego mieliśmy gości, a że była tzw. wolna chata to wszelkie menuuu leżało w naszej gestii 😛 Jako, że ja mięsa nie jem już z 15 lat to nie wyobrażam sobie, żebym miała kiedyś klepać kotlety bo goście przyjdą 😉 No i co? No i wymyśliliśmy fajny zestaw dań absolutnie bezmięsnych 🙂 Była zupa-krem z pomidorów, gulasz z batatów i ziemniaków z… czekoladą (takie danie indyjskie chyba), falafele, sałatki, makaronowe muszelki ze szpinakiem i dynią, rogaliki szpinakowe z ciasta francuskiego no i na ‚zapchanie’ burger z buraków. Buraki nie są tutaj bardzo wyczuwalne w smaku, natomiast w wyglądzie całość może zmylić niejednego konesera 😛 Będąc w grudniu we Wrocławiu mój A. zamówił sobie takiego w restauracji wegańskiej, do której go zaciągnęłam i do teraz nie wyszedł ze zdziwienia, że mu tak smakowało ;)) Nasz przepis znaleźliśmy w książce Wegan nerd (i właściwie połowa przepisów przez nas użytych pochodzi właśnie z tej książki:) Polecam 🙂
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu (wzięliśmy brązowy, ale może być też biały)
- 2 buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 garści słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostre papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej
- bułki do podania
- (opcjonalnie – wybrany sos)
Przygotowanie:
- ugotuj ryż
- buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę
- dodaj ostudzony ryż i zacznij wyrabiać masę ręką
- cebulę zblenduj na nieduże kawałki (lub drobno posiekaj)
- na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i dodaj wszystkie przyprawy, smaż około 3 minut
- dodaj przyprawy i cebulę do reszty składników
- dosyp podprażony na suchej patelni słonecznik i sezam
- wsyp odpowiednią ilość bułki tartej – masa musi być zwarta, żeby lepienie burgerów nie sprawiało trudności
- dodaj do masy 2 łyżki oleju (np.rzepakowy)
- dopraw solą i pieprzem do smaku
- odstaw na 10 min, sprawdź czy gęstość jest ok i zacznij formować burgery
- Smaż na złoto z obu stron lub piecz w piekarniku – 20min w 180*C (w połowie pieczenia przerzuć na drugą stronę).
- podaj z wybranymi dodatkami (posiekana cebula/ogórki kiszone/kiełki/sos itd.)
Tak wyglądały nasze 🙂
Dajcie znać jak smakowało 😉
Pozdrawiam!


11 komentarzy
Orzeszkowe Pole
Wyglądają pysznie. Zapisuję sobie przepis i z pewnością wypróbuje 🙂
speckledfawn
polecam 😉 Trzeba tylko uważać, żeby nie przypiec za bardzo – robią się suche 😉
mag
Niejeden mięsojad dałby się nabrać 🙂 Fajny pomysł dla wegetarian.
speckledfawn
mięsojadom też smakowało ;P
Zakładka do książek
Wyglądają świetnie, aż ślinka leci :). Kocham gotować, więc z chęcią wypróbuje przepis :).
speckledfawn
daj znać jak wyszło 🙂
Katarzyna
Wyglądają obłędnie i na pewno też tak smakują. Uwielbiam buraki, bo można z ich zrobić naprawdę wiele super pysznych dań.
speckledfawn
ja z kolei za burakami nie przepadam 😛 a te burgery i tak mi smakowały bo są jakimś cudem mało buraczane ;))
WredniakNaBudowie
Burgera z mięsa jadłam, ale z buraka nigdy! Czas spróbować 🙂
magda
Super pomysł i chętnie zrobię! Pytanie jedynie o mąkę – w składnikach się nie pojawia a w przepisie jest… przeoczyłam coś? 🙂
speckledfawn
nie, nie, to ja przeoczyłam 😛 człowiek tyle razy sprawdza, a i tak się błąd wkradnie – w przepisie chodziło o tę bułkę tartą ze składników, trzeba wsypać tyle, żeby masa była dość zwarta, ale nie za sucha 🙂 czyli tradycyjne 'na oko' 😉