fbpx
gotowanie,  Lifestyle

Paella z warzywami wg. hiszpańskiego przepisu

Zazwyczaj rozsmakowuję się w kuchni włoskiej, uwielbiam bazylię, oregano i wszystkie makarony, które się z nimi łączą 😀 (i bruschette i caprese i o mamuniu wszystko! :D). Natomiast z kuchnią hiszpańską niewiele miałam wspólnego, sporo w niej mięs, szynek i innych takich, a tego to ja nie jem 🙂 Dopiero na urlopie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowałam gazpacho i właśnie paelli, która to bardzo mi zasmakowała 🙂 Na tyle nawet, że po powrocie kupiłam sobie specjalną patelnię i poszukałam oryginalnego hiszpańskiego przepisu (z hispanico.pl).

oryginalna pealla w Sevilli
Na poniższej grafice znajdziecie listę składników – warzywa, których użyjecie są właściwie dowolne, po prostu co lubicie to dodajcie. Natomiast ilość przypraw takich jak kurkuma i obie papryki również dozuję ‚na oko’, bardzo lubię kurkumę, więc posypuję całość dosyć obficie, obie papryki w proszku to mniej więcej łyżeczka z każdej.

Przygotowanie

 

  • wybrane warzywa pokrój w kosteczkę, na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa, aż będą ładnie zrumienione,
  • posyp warzywa przyprawami – ostrą i słodką papryką , pieprzem i solą.

 

 

  • na patelnię wsyp 400g ryżu i podsmażaj wszystko ciągle mieszając, aż ryż się przyrumieni, w niedużym garnku przygotuj już sobie 1,5l bulionu warzywnego.
  • na patelnię wlej delikatnie większość bulionu (tyle ile się zmieści) i mieszaj całość, aż ryż wchłonie bulion. Dolewaj, aż zużyjesz cały bulion. Posyp całość kurkumą i dodaj kilka pręcików szafranu.

 

 

  • nagrzej piekarnik do 180*C i wstaw paelle na 10minut. Na górze zrobi się delikatna skorupka, a pod spodem będzie idealnie przygotowany ryż z warzywami 🙂 Dorzuć jeszcze na wierzch trochę pomidorków koktajlowych i gotowe 🙂

 

Już teraz wiem, że to będzie jeden z popularniejszych u mnie przepisów tej jesieni i zimy 🙂 Fajnie rozgrzewa i zdecydowanie paellę można też zaliczyć do tzw. comfort food. Coś wspaniałego! ;D

Pozdrawiam!:)

25 komentarzy

Skomentuj speckledfawn Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *